En blogg om hästar, jobb och livet på Ullstorp Sörgården.
OBS! STAVFEL KOMMER GARANTERAT FÖREKOMMA I TEXTEN!

2014-11-23

DAGS FÖR UPPDATERING


Jag är imponerad av er, mina 40 talet trogna läsare som kämpat er in på min blogg nästintill varje dag för att mötas av min ouppdaterade blogg... trist. Men det har helt enkelt bara varit fööör mycket ett tag men nu känns det som att jag är påväg uppåt igen! Det har som sagt hänt en del sedan sist;

 

Vi har hunnit köpa en västgötaspets, han heter Frasse men kallas ganska ofta för Korven med diverse olika böjningar... ex. Pruttkorven, myskorven, sötkorven, bajskorven, ja osv! En mycket arbetsvillig och social kille som redan lärt sig komma på inkallning (snabb som blixten) sätter och lägger sig och står på bakbenen på kommando (han är 12 veckor gammal). Frasse är Eddies hund! Han och min Eros har MYCKET roligt ihop!

 

Andri har hunnit bli "friskförklarad" och ska sättas igång igen och förhoppningsvis snart ridas som vanligt.

 

Jag har vart iväg och tittat på när Nora gjort sin tävlingsdebut i smide på Rockelstad slott tillsammans med några av sina klasskompisar och två av lärarna. Det gick skitbra för Nora och resten av klassen. Nora blev till och med placerad! 

 

Jag och Eros har också hunnit med en tävlingsdebut, för oss blev det Lydnadsklass 1. Vi missade lite och fick några nollor men också många fullträffar i programet :) kom sist... Våran andra tävlingsstart gjorde vi idag och det gick betydligt bättre även om vi hade några missar, film från dagen finns längre ner!

 

Vi går agilitykurs i alingsås och lydnadskurs här i skövde samtidigt som vi just nu går en tävlingslydnadskurs online (man filmar och skickar in=får feedback och kan se dom andra kursdeltagarnas filmer osv) full fart med hundträningen!

 

Jag och Johanna har hunnit med två julmarknader hittills och det gör att man längtar efter snö och kyla! Men jag är glad för den dagen med snö som vi hittills fått, hoppas nästa år bjuder på flera. Gott är det att gå på julmarknader också, finns så mycket att provsmaka! 

 

Jag har köpt en sadel till Tuss och är igång med ridningen och vågar fortfarande galoppera även om jag tycker det är läskigt och går fort även om jag inte ens börjat driva i galoppen ännu... liten kort film från gårdagen finns längre ner på sidan.

 

Har hoppat av min påbörjade kvalificerade fortbildning för hovslagare. Jag har ingenstans att öva smide och jag hinner helt enkelt inte ägna det någon tid just nu. Tar det senare. 

 

Det var en kort uppdatering om några små saker som hänt sedan sist, jag hoppas att det snart kommer att fyllas på med mera här på sidan!

 


2014-11-02

PREMIÄR GALOPPEN PÅ TUSS

 

För min egen del iallafall :) Johanna har ju galopperat en gång på henne förut, men pga en hel del hopp och skutt så fegade jag ur. Meeen... man kan ju inte mesa omkring i trav hur länge som helst. Idag var det min tur. Gick hur bra som helst! Har satt på skor på Tuss även på bakfötterna sedan johanna red senast och jag misstänker att det är en av anledningarna till att hon behagar att ha dom på marken numera ;) Mycket suddiga bilder från kvällen blev det, men vad gör det :) i framtiden kommer det bli många flera!

2014-10-29

MINA FINA HÄSTAR

 

Det är så roligt att gå ut i unghästflocken och se vilket härligt gäng dom är! Tuss är ju en bit äldre än dom små unghästarna men hon hänger gärna med dom små :) har äntligen haft tid att sätta igång med Tuss träning igen efter Malins avslutande unghästprov och det känns super. Hon är så cool, stabil och enkel denna gudomligt söta lilla häst! 

2014-10-28

Avancerad matlagning

 

För att vara i vårat hem iallafall! Eddie var väldigt aktiv och kreativ i köket ikväll :) hade vart och köpt färska räkor för 80kr (haha lurad?! Nästan inga alls!) Och lite olika variantet fisk och diverse tillbehör. Det blev en väldigt god soppa :) min Eddie är möjligtvis den bästa killen i hela världen!

2014-10-26

TRÄNING MED EROS

 

Typ allt handlar om Eros just nu :) det är skitkul! Eftersom att Andri ändå är konvaliescent så satsar jag allt på att träna hund. Vi har precis börjat en agility fortsättningskurs i Alingsås där jag tränar bland annat tillsammans med syster Sara och två av hennes hundar på måndagar. Instruktörerna är unga, nyutbildade och helt grymt bra. Jag och Eros är fortfarande nybörjare men en bra bit påväg i utbildningen, och träningen går (just nu) fort och stadigt uppåt! Har även upptäckt att det är vansinnigt roligt (och fyyy vad svårt) att träna lydnad. Har letat som en galning efter någon lydnadskurs vi kan gå nu i höst/vinter med tävlingsinriktning med det verkar inte finnas något alls i skaraborg. Trist. MEN jag anmälde oss till en annan kurs istället som börjar på torsdag :) Den heter "Följ mig!" och handlar ju precis som det låter om att få en bättre kontakt med hunden och vi kommer specifikt träna på moment som har med följsamhet att göra som tillexempel momentet "fot"... så det kommer nog göra gott för våran övriga lydnadsträning också!

 

Eftersom att jag fullkomligt saknar tålamod och är en tävlingsmänniska ända ut i fingerspetsarna har jag förståss redan anmält oss till våra första tävligar i både lydnad, hoppklass och Agility och starterna går inom kort! Det vättigaste hade nog vart att vänta till våren och kanske gå någon mer kurs först för att lära oss alla dom olika momenten.. men äsch, jag har iallafall läst en bok ;) och jag tror vi lär oss mycket påvägen! 

 

Den korta filmsnutten är från många olika träningstillfällen nu i höst :) den visar bland annat att världens bästa Eros börjar bli läskigt snabb på slalom och vårat första och andra tränignstillfälle med lydnadsmomentet "rutan". Det är svårare än vad det ser ut ;) att få hunden att förstå att den ska springa till en ruta av koner och ställa sig (inte sitta, inte ligga...) i mitten, stanna och sedan inväta signal på frikommando. Och dessutom tycka att det är ROLIGT! Ja... det är tur att Eros är smart, för jag har ingen aning om hur man igentligen ska göra! 

2014-10-26

DÅLIGT MED UPPDATERINGAR

 

Vanligtvis skyller jag på att jag har för mycket jobb för att hinna blogga. Och visst har det vart fullt upp rätt länge, bland annat med att assistera Malin Lundin i stallet dom senaste veckorna nu inför unghästexaminationen. Några extra timmar i stallet varje dag... det tog rätt hårt på fritiden! Men hur som helst så gjorde Malin sin examination i onsdags och blev GODKÄND! (Nyfiken på vem Malin är? Läs mer på hennes hemsida www.malinlundin.se) Därmed har jag dom senaste dagarna fått mycket tid "över". Jag har verkligen lärt mig att vara LEDIG och börjar förstå hur mycket det betyder för kropp och själ! Att vara ledig behöver ju inte betyda att man sitter hemma och inte gör någonting. Att vara ledig kan vara att åka och träna med hunden på brukshundklubben, att åka till Alingsås för Agilitykurs, att gå upp tidigt på morgonen för att springa en vända på berget, att ta en promenad på stan med Eros och lyssna på spotify, att borsta sin häst alldeles blank och fin. Men att vara ledig kan också vara att bara sitta hemma i soffan framför tvn, att sova länge på morgonen eller att läsa en bra bok med en stor kopp te. Humör och lust bestämmer hur ledigheten ser ut. Just idag tillexempel är det regn och rusk ute, dvs varmt och mysigt inne :) Tänker inte ge mig ut mer för dagen. Men ni är välkomna in! 

2014-10-25

ANDRI UTAN TÄCKE

 

Eftersom att det har regnat väldigt mycket det senaste så har Andri fått stå med täcke i hagen. Han är fortfarande konvaliescent sedan han blev sprutad i haserna och äter metacam. Återbesöket är om drygt två veckor :) jag tycker att han ser väldigt mycket finare ut i kroppen och håller tummarna för att det räcker med denhär behandlingen såklart! Blir skönt att komma igång igen och få komma ut i skogen :)

2014-10-16

TIDIGT SLUT PÅ ARBETSVECKAN

  

Efter att ha skott 23 hästar på 3 dagar denna veckan tar jag nu ledigt från skoningen tills på måndag. GÖTT. Var förvisso ledig i tisdags också. Lyxigt! Och välbehövligt. Efter måndagens vansinnesdag med 13 helskoningar är kroppen fortfarande ur funktion. Armarna gör ont. Kroppen är stel och jag vill inget hällre än att bara sooova!

 

Idag har jag och Eddie köpt mysiga rutiga pyjamasar som vi ska mysa runt i hela helgen :) för det ska bli slappt. Återhämtning för kroppen inför nästa veckas arbeten. Min fina hund Eros är också rätt nöjd med det låga tempot. Inget är väl bättre än att mysa i sängen eller sova i soffan? På den andra bilden är han tagen på bar gärning... slapp hund!

 

Har försökt att uppdatera bloggen några gånger det senaste men det har inte fungerat från min telefon. Det beror delvis på att det är något strul med själva sidan men också på att mina armar domnar bort så att fingrarna blir dåliga på att lyda. Det tar så himla lång tiiid eftersom att jag hela tiden måste låta armarna "vila". Om det blir många stavfel i vanliga fall...

 

 

2014-10-08

Fina Asi är såld och har det toppen hos BrittMarie i Ryggebol <3

2014-10-07

EN ARBETSDAG RUNT GÖTEBORG 

 

FRÅN 6 TILL 23. Härregud att jag aldrig kan få till en LAGOM mångd skoningar i kalendern! Så blir det när kunder inte vill boka in ny tid i kalendern direkt (inte bara...) KAOS. Men turen var på min sida, i ena stallet blev en av helskoningarna bara en halv, och i ett annat stall var det 2 skoningar istället för 3 :D så himla skönt. 10 helskoningar kändes ändå mer än nog! 

 

Åkte förbi DShovslageriprodukter och ville köpa ett smidesstäd med tillhörande material och verktyg. Det var ju nästan för bra för att vara sant att det precis hade kommit en leverans från Englad samma stund som jag klev innanför dörren :D vanligtvis kan man få vänta flera veckor!! Så... lite drygt 100kg tyngre bak i bilen åkte jag glatt vidare denna dagen. Helt klart en av dagens räddningar för humöret! Får se vad humöret säger den dagen fakturan kommer hehehe...

 

Lille Vidar! <3 dags för chipmärkning. Nu finns han snart "på riktigt" och har ett eget pass :) sötaste fölungen lätt! Halm gul i panlugg, man och svans och såklart mycket social! 

 

 

2015-10-01

EN FANTASTISK HÖSTDAG ÄNDÅ

 

Lite trassliga skoningar idag, men kul har det varit :) har skott några normala också, skönt! Jobbat med Tuss och det går BRA! 

Härlig dag!

2014-10-01

TÄNK VAD FÅNG KAN GÖRA MED EN LITEN PONNYHOV

 

Ja, och det går så läskligt fort. Denna lilla ponny har dom mest exemplariska hovarna av storlek 6x0 man kan tänka sig. Eller ja... denna lilla ponny hade det iallafall. Färska blödningar i lamellerna på alla fyra små hovarna och en extremt ökad tillväxt av horn. Ja ni kan ju se själva... Som ägare måste man ta sånthär på allvar. Sko (eller verka) ofta (oftaOftaOFTA) så att tån inte hinner bli lång och verkligen se över vad hästen hinner få i sig på dagarna egentligen...kontrollerad foder giva och, när hästen inte har ont längre, motion! motionMotionMOTION! Just denna lilla ponnyn är klart på bättringsvägen och går förvånandsvärt bra vilket tyder på att den inte kan ha så ont. Ville ändå inte sko den med tåkappor, det kändes fel. Men ändå... tänk vad lite fång kan göra med en liten ponny hov!

2014-10-01

NY KUND

 

Som precis köpt sin första häst. Skodde den normalt. Mycket av sprickorna som fanns innan försvann redan vid verkning, formodligen finns det även en chans att dom två "stora" sprickorna försvinner om en eller två skoningar. Det fanns en hel del att klippa och mycket i tån att korta. Blir spännande att följa utvecklingen. Något annat special gör jag inte för att "laga" sprickor. I skolan får vi lära oss att skruva ihop sprickor (allvarligare än dessa) med skruv och ståltråd. Personligen är det något jag i dagsläget aldrig skulle ge mig på. Det skriker FEL i hela kroppen på mig, men efter utbildningen kanske jag ändrar mig. Enligt utbildningen ska även hästar skos med obefintligt utlägg på skorna. Jag vägrar (tills någon bevisar god effeker av deras konstiga sätt att sko). Tur att dom inte såg dagens skoning... hade förmodligen blivit avstängd och utvisad från skolan och hade nog aldrig fått sätta min fot där igen pga hur mycket jag la ut skorna för att hoven ska slippa växa över och spricka. Ja härregud att gå i skolan, va har jag gett mig in på? 

2014-09-30 

ANDRI PÅ HUSABY HÄSTKLINIK

 

Har under en längre period tyckt att Andri inte riktigt känns 100 och beteer sig lite konstigt. Lika bra att kolla upp tyckte jag, han är ju gammal och jag gillar honom massor. Han ska leva för alltid! Har jag bestämt. 

 

Sista tävlingen ex blev det strul i galoppen (ett byte) och han har lagt in lite korsgalopp som han inte gjort förr. Muskulaturen utvecklas inte som det ska och han känns allmänt stel och  sned i kroppen. Veterinären kunde inte hitta några stora orsaker till problemet, men kunde konstatera att han var halt vid böjprov i has båda bak men mer på vänster. Lite pålagring i disken mellan sista ryggkotan och bäckenet men det kunde lika gärna vart ett "fynd" som inte påverkar honom. Fortsättning följer! Nu blir det skritt i skogen några veckor och därefter nytt återbesök.

Trött Andri på Husaby
Trött Andri på Husaby

2014-09-30

NÖRDAR HOVSLAGERI 

 

Har varit inne i skolan en period igen, för att klara utbildningen måste jag börja ta smidet på allvar. Gud vad det är jobbigt. Skodde Embla med handsmidda skor häromdagen. Inget snyggt jobb men dugligt, skorna gick iallafall att spika på. Kommer att behöva köpa ett riktigt smidesstäd för att genomföra utbildningen. Inte bara jobbigt, dyrt också. 15tusen extra utgifter, jippie

2014-09-20

EN LÅNG (TRÅKIG) LÖRDAG

 

Ja fy sjutton vad segt och tråkigt det har vart. Började morgonen med promenad runt staden, helt ok. Fortsatte med att sova lite till. Läste lite bok. Sov lite till... därefter mot Skövde BHK för att träna lite agility, rätt trevligt ändå. Eros har lärt sig balanshindren och gungan (trodde fasen aldrig att det skulle gå) och tar svåra ingångar i slalom, snabbt. Stolt matte blev jag då! Vidare mot stallet. Hur lång tid kan det ta att sko en halv häst? Med dagens tempo... men efter mycket filande, slipande och matande med äpplen blev jag hursomhelst klar med första skoningen någonsin för Tuss! Bara fram alltså. Men fasen snyggt blev det! Och jäklar va bra hon tog galoppfattningarna efteråt (ja... i longering alltså!)

 

Har pälsglansat min hårfagra Embla och socialicerat mig med lilla Grim, som förresten inte är så liten längre... goa! Är så lycklig för mina fina hästar <3 har även pälsglansat min lilla Luna och friserat bort alla gula stygnflugeägg inför morgondagens mönstring. Oavsett vad domaren säger, min lilla Luna är finast! Avslutade med ett långt tömmkörnings pass med Andri i paddocken. Matte fick också springa... Andri skötte sig kanon förståss!

 

Väl hemma, återgå till slappläget. Grön ärtsoppa med favoritboken i sängen, bra avslut på dagen! Sugen på att göra grön ärtsoppa? Såhär gör du!

 

500g frysta ärtor

7dl vatten

2st grönsaksbuljong tärningar

1st gul lök

2 och 1/2dl matlagningsgrädde

 

Koka upp vattnet med buljongtärningarna. Tillätt den hackade löken och dom frysta ärtorna, låt koka ca 5min under lock. Mixa därefter soppan tills den blir slätare (efter eget önskemål förståss), tillsätt grädden och låt koka upp.

 

Smaksätt naturell kvarg med prässad vitlök, persilja och salt och klicka i soppan vid servering för extra gott resultat! 

2014-09-17

JAG HAR KÖPT EN HÄST

 

Överst på det förra inlägget med bara bilder såg ni en bild på en ny svart häst. Här presenterar jag honom med lite fler bilder :) Han heter Tinni fra Kvistum och är en 9årig valack. Stor, svart, välbyggd och gudasnäll! Det var inte alls planerat, och först sa jag Nej. Men ibland måste man gå på magkänslan, och jag tror att detta har blivit helt rätt! Tinni bor hos Sara i Gråbo, han trivs superbra tillsammans med Valdis och Sara gillar honom massor! Han är en pigg häst med mycket fart och gångarter samtidigt som han inte är tittig eller har några olater vid ridningen. Helt enkelt bara en mycket trevlig ridhäst :)

2014-09-10

UPPDATERING I BILDER

 

Ja... Försökte göra en seriös uppdatering häromdagen, som ni kanske har märkt :) men bloggen har levt sitt eget liv och det har inte gått att uppdatera förens nu. Jag skrev en kort och kul text om mina bilder nedan, men den försvann... Orkar inte skriva på nytt, men titta gärna och njut!

2014-08-23

TÄVLING PÅ SÄVEBANAN

 

Resultatmässigt gick det kasst, men vi är glada ändå ;) för Sara och Valdis gick det rätt segt i uttagningen, men dom bättrade sig betydligt till finalen och red upp sin placering något, poängen minns jag inte, finns på djarfur.se/live för den som är intresserad! Samma för Andris del, trodde att han slog upp i korsgalopp på ena långsidan men efter att ha studerat bilder så såg jag att det inte riktigt var sant, han gjorde ett vanligt galoppombyte helt enkelt och la in några steg höger galopp... attans! Nog för att jag vill lära mig rida galoppombyten, men inte just på tävlingsbanan! Just därför blev det både lite för lite "rätt" galopp och lite för lite skritt ena långsidan. Att Andri inte orkar hela vägen är ju inte så konstigt heller, han har inte alls så mycket muskler som han borde. Men det gör mig inget, han är den absolut bästa att rida ändå <3 mamma var med och fixade fantastikt fika och lunch förståss, med i fikakorgen fanns bland annat; Pannkakor, citronmuffins, 2 sorters bullar, brago, plommon, melon, chips, bulgur/lax sallad och en hel del mera. Lyxigt som vanligt! En lång men mycket trevlig dag :)

2014-08-18

EN HEL VECKA HAR GÅTT

 

Jösses tiden går så fort! Klockan är långt efter midnatt och jag förväntas stå redo i första stallet kl 7 imorgon så idag kommer jag att fatta mig kort :)

 

I början på förra veckan skoddes det helt sjukt mycket. Måndag, skoning av Ralli, Amilo och Vilja på schemat. Dags för den årliga premieringen för ardennrar, alltid roligt! Stora hästar med stora hovar,  men gud så snälla och jösses så väluppfostrade! 

Tisdagen minns jag inte riktigt vart jag höll hus eller hur mycket som skoddes, med 12 helskoningar var det minst iallafall. Och Onsdagen har jag helt förträngt. Men torsdag fredag var fantastiskt bra dagar, början på min fortbildning inom hovslageriet. Kul att sitta i skolbänken igen! Och trevligt att vi regelbundet blev matade med nybakta bullar! Helgen var sjukt slapp, jag höll mig i vågrätt läge i sängen med min bok mestadelen av tiden. En välbehövlig break i skoningen för att hinna läka kroppen (har varit KATASTROF) men är på bättringsvägen. Eddie har hållt mig sällskap i skogen på snälla Albin och Andri har fått massa färgglada äpplen i sitt kraftfoder (som han idag pga mattes tidsbrist fick äta ute i solen). Två träningshästar har åkt hem och jag tar tag i dom nya. Fuxstoet Judit kom för inridning igår men var så sjukt bra förberedd så jag kunde sitta upp och rida redan idag. Snacka om mentalt redo, ibland är det nästan för lätt! Tuss gör framsteg och lär sig mycket och gärna. Snart dags att sitta upp! Vet inte hur det ska gå till riktigt än bara... någon som kan lyfta mig dit långt upp?  

Idag hälsade jag på och skodde min Asi. Han hade gräs upp till magen och trivs fantastiskt bra med sina hagkompisar, inte konstigt att han va glad! Avslutade kvällen med skoning i skepplanda, bland annat skodde jag "min" Oskadis, såg också ut att må fantastiskt bra! Sen middag i bilen påvägen hem. 2 torra ostfrallor och 2 gröna bananer, inte mycket att hänga i gran, ganska exakt vad man får för 8kr. Har äntligen hittat en affär som passar mina arbetstider :) nu finns det ingen anledning att deppa vid nattskoning! 

 

Det var lite av senaste veckan, håll utkik för snart kommer det nytt!

2014-08-09

LOTTAS LOTUS

 

Ja, så heter "min" nya häst som jag lånat av mina kusiner :) hon är ett oinridet 6årigt sto som ännu inte hunnit uppleva så mycket här i livet. Hennes mamma var kallblodstravare och pappan arab. Spännande korsning! Men Tuss, som hon kallas, verkar vara en klok häst som är relativt stabil i psyket. Det märkte vi vid lastning... inte rädd men ganska envis fast utan att vara istadig eller "gåpåig", vanlig unghäst helt enkelt :) 

 

Meningen är att jag ska ha Tuss på obestämd framtid, först rida in och sedan fortsätta att träna. Det ska bli hur roligt och spännande som helst :) och samtidigt lite läskigt! Tur att hon inte mäter mer än dryga 150cm i manken.

2014-08-06

OM GÅRDAGEN VAR LÅNG...

 

Så var ju inte denna arbetsdagen särksillt mycket bättre! Går inte in så mycket närmre på dagens arbete. Hästarna var snälla och jag var nöjd med alla mina skoningar :) alla 9. Dagens enda missöde var att jag fick ett samtal om att jag hade sömtryckt en av gårdagens hästar. Stackars ponny <3 det är typ första gången på jag vet inte huuur långe det händer. Och när jag sömstack senast? Kan inte ens minnas när det hände! Ibland händer det helt enkelt. Men klantigt hur som helst. Ett misslyckande.

 

9 skoningar och 11 timmars tom mage senare så var jag rätt risig. Svettig som få. Smutsig som en lerhög. Jag stank som en gris. Ryggen höll på att gå av. Högerarmen hade checkat ut och slutat fungera för dagen. Jag var nog inte så trevlig att prata med. Inte ett monster, men kanske ändå ganska nära!

Det blev en seeen lunch/middag i bilen påvägen hem. Åt mig tjock på Mc Donalds för 99kr (DYRT!) men tyckte verkligen att - FY FAN VAD JAG VAR VÄRD DET! 

 

Åkte dirket till stallet, annars hade jag nog fastnat hemma i sängen och aldrig gått upp igen. Matade Andri, som helst äter sin kraft från golvet :) knasiga häst! Inte nog med att han ska äta den från golvet, så måste han äta den innan ridning, annars får han ingen ro att äta upp allt. Och det behöver han. Jag tror aldig att Andri vart så blank och välborstad som denna sommaren. Medans han äter sin kraft varje dag blir det storstädning av hela kroppen. En hel del pälsglans förståss... Så himla mysigt! Jag har ju ändå häst för att jag gillar att pyssla med dom, det är en härlig känsla att TA SIG TID och inte stressa på med utrustningen. Även om det såklart finns sånna dagar också. 

En annan ny rolig sak är att linda benen innan ridning ;) löjligt? Det är helt ok, jag är medveten om att det bara är jag som tycker att det är snyggt! Men varför inte? När jag ändå har tid medans han äter kraften... Så himla manligt med fint lila lindor också ;) tack Johanna!

2014-08-03

EN REGNIG MORGON I STALLET

 

Blixt och dunder! Jösses vilket oväder det blev. Han rida ett bra pass på Andri i paddocken innan det började regna "på riktigt" iallafall :) han töltade så fiiint och var mycket lydig och ridbar. Mycket kärlek till min svarta springare idag!

 

Eftersom att båda träningshästarna gick ordentliga pass i paddocken igår så fick dom passande nog en vilodag idag! 

 

Ett av betäckningsstona är mitt i brunst just nu, så... regn och oväder eller inte, Andri ska betäcka! Har haft Johanna till hjälp dom senaste dagarna, vi kör med handbetäckning på detta stoet eftersom att det verkar fungera bäst även om dom går i hagen tillsammans annars. Konstigt. Dom behöver lite hjälp för att få till det helt enkelt :) 

2014-08-02

RIDBILDER PÅ DOKKA

 

Tänk vad tiden går fort! Om en vecka är det dags för båda mina inridningsdamer att åka hem till sin ägare igen. Eller förhoppningsvis så hittar Dokka en ny familj under den sista tiden hos mig. Har lagt ut en annons på Hästnet.se idag, ägaren har gjort det svåra beslutet att bestämma sig för att sälja henne. Bara för att hon har för många hästar själv och för att tiden helt enkelt inte räcker till. Dokka är ett år äldre än Villiros, därför känns det viktigare att hon hittar en familj först.

 

Dokka är en stabil häst med trevliga gångarter. Precis som alla andra hästar som kommer och går på träning så blir man fäst vid dom... Och Dokka har utvecklats mycket bara den senaste veckan och börjar bli (enligt mig) riktigt rolig och bra att rida :) Känner du någon som letar häst? Tipsa gärna om snälla Dokka!

2014-07-30

EN LÅNG ARBETSDAG I GBG

 

Morgonen började otroligt bra i stallet hemma. Var på plats kl 8.30, ibland måste man få ta sovmorgon! Uteritt på unghästarna. Uppsittning på gårdsplanen och ut korta skogsrundan själva. Idag blev det både tölt trav och galopp, dom är så duktiga! 

Följt av en ridtur på Andri tillsammans med Johanna och Eskil, det blev en hel del härlig galopp där med :) underbart!

 

Johanna har ju semester så hon passar på att göra praktik med mig. Vi började med två helskoningar i vårgårda. Därefter åkte vi till Gråbo för att prova ut hoppsadel till Sara och Valdis. För min syster är en såndär galning som gillar att träna hoppning i grupp en gång i veckan... själv tycker jag att det verkar livsfarligt. Att rida i hoppsadel är någonting helt annat än den hjälpande dressyrsadeln, som ni kan se på bilden så har Sara inte riktigt hunnit hitta balansen ;) och hon ursäktar sig hela tiden för att Valdis går så dåligt för att hon är trött (efter att precis ha avslutat 1 timmes ridpass med galoppträning i paddocken) är det såhär Valdis går när hon är "dålig" så är jag ju mycket nöjd! Finafina Valdis <3

 

Vi hade två helskoningar till i Gråbo. Därefter åkte vi till IKEA för att byta en möbel och ta en "snabbis" genom affären.  Mysigt, jag älskar IKEA! Glass på McDonalds i bilen påvägen hem mot kvällens sista skoning, gick strålande bra men tog slut på mina sista krafter. Vilken TUR att Johanna var med och kunde köra hela vägen hem ;) lyxigt! Hemma ganska exakt 00.00. Men det blev en grymt bra dag ändå!

2014-07-29

EN REJÄL UPPDATERING

 

Ja nu får jag allt blogga ikapp mig lite. Det har vart helt galet fullt upp (precis som vanligt) hela helgen och hur mycket jag än vill så finns det inte tid till precis allt, bloggen får släpa efter... här nedan följer några korta uppdateringar om läget!

 

Unghästarna sköter sig <3 Red i rundvolten i helgen. Gillar det igentligen inte, det är så trångt och instängt. Och eftersom att unghästarna är såpass mycket ridna nu att dom är lugna och relativt trygga i paddocken så är det så onödigt att stänga in sig på en liten yta. Men i helgen har det varit kurs, och då får man anpassa sig! Och dessutom är det mycket lättare att filma i rundvolten ;) iallafall när man inte har någon som kan hjälpa en utan ställer upp kameran själv. En liten film på Dokka. Vi tränar förflyttningar och böjning. Det är långt ifrån perfekt, men hur mycket kan man begära?

 

Jag är så imponerad och fachinerad av dessa fantastiska djur! Helt otroligt, huuur kan hästen förså vad jag vill när jag ibland vill stå still och flytta fram/bakdel, ibland vill jag göra det i rörelse framåt, ibland vill jag göra det i rörelse bakåt. Ibland betyder tyglen böja/ge efter, ibland betyder den sväng och följ, ibland betyder den halvhalt och ibland sträcka fram och nedåt. Den som påstår att hästar är korkade... för fungerar gör det uppenbarligen! Lite "finare" ridbilder med riktiga kameran kommer om ca 1 vecka när jag har tid och tålamod att låta någon hjälpa mig :)

Jag har hunnit flytta hem till Eddie i Skövde :) en konstig vindsvåning på Vasagatan. Det är KAOS i lägenheten... Uppdatering om hur det ser ut kommer senare. OM det blir ordning! Den som lever får se! Just nu ser det mörkt ut ;)

 

Har vart på IKEA och köpt lite nya möbler, bland annat en ny fåtölj som jag varmt kan rekommendera. Den heter Strandemon, under 2 tusen kronor kostar den också :)

Sist men inte minst lite uppdatering om skoning! Har skott travhäst med aluminiumskor för första gången på två år (i skolan sist) så himla bekvämt. Nästan så att man kan rikta skorna med fingrarna, mjuuukt och lätt! Hästen startade idag, har ingen aning om hur det gick... men jag har hållt tummarna hela dagen!

 

Sommar = fång! Denna har jag verkat länge och har en sjukdom som heter Cursings (stavas?) och gör att symptomen (bland annat) blir som fång. Var tvungen att fota, så himla typiska fånghovar!

2014-07-20

SEMESTER I NORGE

 

Med min Eddie förstås :) 3 dagars minisemester, rätt galet såhär efteråt. Mycket resa för kort tids turistande! Bil till Strömstad, därifrån båt till Norge och vidare med bilen till Stavanger på sydvästra kusten. Resa från 7 på morgonen till 22 på kvällen, vägarna var fina! Väl framme i Stavanger var alla restauranger stängda, men vi lyckades ändå få mat på en indisk restaurang,  om vi lovade att skynda oss att äta... det gjorde vi! Fantastiskt gott var det :) och hamnen och gatorna var mysiga trotts den sena kvällen.

 

Tidig morgon dag 2 för att ta båten till Tau och vidare därifrån med bilen till det kända turistmålet Preikestolen. Ca 2 timmars brant promenad uppför berget för att ta oss till målet. Många skulle beskriva vandringen som tuff och jobbig, men våran åsikt var att den var fantastisk! Om det inte vart för att man fick dela stigen med MÅNGA andra turister hade det vart magiskt! Väl på toppen var utsikten enorm och stupet på ca 600 meter  löjligt skräckinjagande. Vi hade med oss matsäck och njöt av att äta den nära kanten på stupet med en fantasisk utsikt. Promenaden ned gick fortare förstås, och kvällen spenderade vi "hemma" i stavanger på en restaurang med god mat nära hamnen.  

 

Tidig morgon igen, dag 3 och resan hemåt. Bilfärd från 10 till kl 23.30. Denna gången in genom hela landet och över galet branta berg och stora ödemarker. Jag var åksjuk och ville spy större delen av dagen förstås... framåt eftermiddagen blev det dock bättre och Eddie fick äntligen lite avlösning från ratten efter att snällt ha kört i 8 timmar utan att klaga :) 

 

Full fart! Men ändå. SEMESTER! Imorgon måndag är det dags att jobba igen. Kickstartar veckan med jobb från 6-24, dags för Gbg resa igen! 

  

Har flyttat till Skövde, Eddie, så livet är allmänt mer kaos än vanligt :) suger på att svara på sms, fakturera och svara i telefon, men hoppas det lugnar sig snart!

2014-07-08

EN SÅNDÄR REKORD DAG

 

Från kl 6 på morgonen till ganska exakt 00.00. Omöjligt många skoningar,  två lektioner och löjligt många timmat i bilen. 

Idag har jag allvarligt funderat på att lägga ner, byta jobb. Blir så himla trött. Ibland undrar jag om det om folk eller riktiga aliens jag pratar med. Alla önskemål är orimliga, ex.

 

"INGA UTLÄGG PÅ SKORNA ALLS!, Följt av - Jag kan inte förstå varför hovarna är så trasiga!!! Jo hörrdu sedu att en hov VÄXER och trotts massa utlägg vid skoning så kommer hoven förmodligen växa över. Skyll dig själv pucko.

 

"SPARA SÅ MYCKET HOV DET GÄR, JAG VILL HA STOOORA HOVAR!, Följt av klagomål 10veckor senare att hovarna ser långa ut. JAMEN JAG FICK JU INTE VERKA NÅGOT FÖRRA GÅNGEN?! Spara gärna till stora hovar, men räkna med att sko hästen var 5-6 vecka för att få skorna att sitta på!

 

"DET ÄR SÅ HIMLA KONSTIGT ATT HÄSTEN TAPPAR SKORNA!! NEJ det är det inte när man var ridit sin häst på långa tyglar på framdelen (eller bara rider väldigt mycket) så att det INTE FINNS NÅGON SKO KVAR under hoven när jag kommer. Finns bara 1mm sko kvar så finns det heller inga sömmar kvar som håller fast sko. Är det verkligen så himla konstigt?!

 

JAG KAN INTE FATTA HUR DET KAN HA VÄXT SÅ MYCKET PÅ BARA 10 VECKOR?! Jo lilla du det kan jag berätta, FÖR DIN HÄST HAR FÅNG! Bör verkas var 5-6 vecka. Eller iallafall kanske när det växt några cm, inte DM!

 

 

JAG BEHÖVER AKUT HJÄLP MED SKONING!!! återigen, NEJ det är inte AKUT efter 12 veckor och du för ingen sympati för att du är värdelös på att planera. DET ÄR FULLT i min kalender, du får snällt vänta på din tur.

 

som ni hör har jag vart ett jävla ARSEL idag. Alla förväntar sig underverk från mig men inte många hjälper till något själva. Idag har jag också gjort ett riktigt jävla skitjobb. LERIGA hovar. Jag fick nog. Tro inte att jag ska göra ett snyggt jobb när man lämnar mig med lerinpackade hovar längre... jag offrar ingen mer rasp för detta. Att bara spika på skor och inte göra någon finisch blir ju sjukt ekonomiskt för mig, 2 hästar på en timme. Lagom! Sen att det blev tidernas fulaste skoning... jamen skyll dig själv!! 

 

Har dock fått 3 liter flädersaft hos kunder idag, det var underbart <3 och hälsat på Asi och BrittMarie och dom sköter sig superbra och Asi töltar sjukt bra!! 

 

Idag blir också en sjuk dag. MEN jag har Johanna och en stor godispåse med mig så jag hoppas överleva utan allt för många missöden.

2014-07-06

JAG HADE LOVAT MIG SJÄLV ATT SLAPPA

 

Men när jag vaknade pigg kl 7 imorse så var det rätt svårt att hålla sig hemma! Inte helt frisk från förkylningen men mirakulöst mycket bättre, det får jag säga! Slappade i sängen med boken några timmar först och åkte sedan vidare till stallet. Ett nytt betäckningssto till Andri kom på fm. En mycket söt och vänlig häst! Sto nr 5 för i sommar. Tror att både Ugla och Embla kommer att få dejta Andri en sväng i sommar också :)

 

Jobbade med träningshästarna, det går så himla fort framåt! Ambitiösa och positiva precis som vanligt. 

Red ut en vända med Johanna och tog med kameran. Inte det bästa vädret men hästarna skötte sig fint och Johanna var grym på att fota! 

 

Ligger fortfarande efter med en månads fakturering pga att datorn inte har varit hemma. Men orka! Det får bli senare ikväll ;) Hittills idag har bara organiserat lite av alla bilder vi tog idag. Och nu är det alldeles för fint väder för att kunna sitta stilla, sticker ut en lugn sväng med Eros med Spotify i lurarna och hoppas kunna tvinga mig själv till att göra någonting mer vettigt ikväll!

2014-06-19

EN TUR I STOFLOCKEN

 

Hinner inte ut i hagen för att titta till mina små hästar som går på uppväxt särskilt ofta. Dom verkar ha det väldigt fint för det! På dom två översta bilderna ser ni LitlaLuna som är ett år iår och undan mitt sto Embla och efter Flipi från Österåker, hon ser fin ut :) även om det är svårt att avgöra... hon står mest med näsan i backen och betar gräs förståss. Hon är helt svart, bortsett från att hon har liiite lite blått i vänster öga och är vit på höger näsvinge (syns bara på vintern).

 

Lilla Grim och hans brorsa Undri börjar bli stora och välväxta! Det tar emot att säga det men Undri (som är Åses och inte min) ser mer välväxt och reslig ut ;) än så länge! Det är också en helt annan typ av häst... Embla är lite och tunn, medans Undris mamma Ugla är stor och grov. Båda ser fina ut och är trevliga hursomhelst!

 

MITT INTERNET (ELLER MÖJLIGVIS MIN DATOR) ÄR HELT KNÄPP SÅ DET GÅR TILLSVIDARE INTE ATT LADDA UPP NÅGRA UNGHÄSTFILMER :( MEN JAG HAR GJORT DOM OCH SÅ FORT DATORN ÄR I ORDNING SÅ BÖRJAR DET SERIÖSA BLOGGANDET :)

2014-06-07

SARA OCH VALDIS RIDER KURS

 

Idag var det andra gången Sara och Valdis red för Johan Häggberg. Förra kursen gick det över förväntan och Johan trollade med både Sara och Valdis... Dom hade med sig mycket bra tips och inspiration därifrån!

 

Mycket kan man säga om Johan. Men att instruera, ja DET kan han. Så otroligt lugn, pedagogisk, tydlig och positiv. Grundprincipen är typ, sluta skyll på din häst. Och när han själv sitter upp är han mycket noga med tydliga eftergifter och att göra det enkelt för hästen. Utan att egentligen (till synes) göra någonting får han hästen att gå så himla bra. Respekt! 

 

Även denna kursen skötte sig både Sara och Valdis mycket bra. Trotts att den lilla gula ponnyn blivit sommarfet (på en vecka med gräs?!) så tuffade hon på och utveckaldes fantastiskt under sista passet. Bitvis är hon passtaktig, på framdelen, mot bettet och rätt lik en åsna, men bitvis är hon även taktren, avslappnad och sjukt flott att titta på! Fick mycket beröm av Johan som flera gånger påpekade hur fin hon var (och lät förvånad på rösten..?!) men det finns såklart väldigt mycket kvar att jobba på! Ett löjligt kort filmklipp från träningen finns längre ner på sidan.

 

TÄVLING imån! Undrar om Valdis orkar röra sig alls på banan ;) Andri däremot har fått vilat sig iform. Idag laddade vi upp med en barbackatur tillsammans med Carina och Myran, mycket galopp i kvälls solen, helt underbart!

Själv laddar jag med lyxmacka, te och bok i sängen. Myyyys!

2014-06-05

SKONING NÄR DEN ÄR SOM BÄST

 

Ja jäklar ibland får vi verkligen till det! Idag har Nora vart iväg på ett eget uppdrag på morgonen,  så därför skodde jag inte förens på em. Nora hade ju städet. Trogen som en hund gav hon förståss inte upp dagen när hon var klar vid lunch utan åkte med mig till stallet för att sko några hästar. Allt som allt har Nora orkat (och hunnit...) sko tre hela hästar idag! OCH fixat två tappskor! Det är en sån sjuk förbättring både tids och resultatmässigt jämfört med innan så jag kan inte sluta vara förvånad! Så himla häftigt :) grymt bra jobbat! Är mycket nöjd med mina skoningar också, vissa dagar är det bara så himla roligt att sko!

 

Själv har jag mest slappat runt hela dagen. Tvättat, diskat och promenerat med hunden. Hade så otroligt svårt att ta mig upp ur sängen imorse så jag trodde nästan att jag var döende. Så himla konstigt. Vanligtvis bokstavligen flyger jag upp ur sängen så fort alarmet ringer, slänger i mig frukost ståendes vid köksbänken och är ute genom ytterdörren på mindre än 15minuter! Men inte idag. Och nu ligger jag här i sängen igen, och klockan är bara 22. Panik. Vad händer! Håller jag på att få ett normalt liv? Haha nej förståss, men jag blir lika förvånad varje sällsynt gång detta händer! Det är väl lika bra att lyssna på kroppen, så ett tidigt God natt från Falköping :)

2014-05-28

FULL FART HEMMA I SVERIGE IGEN

 

Våran sista dag på Island var också super, precis som alla andra dagar på våran resa! Flyget hem var försenat så att vi missade vårat bokade tåg, så vi var hemma lite senar än tänkt. Men sjävla resan var helt super. Både jag och Nora hade tomma rader på flyget, dvs vi kunde ligga som kungar och vräka ut oss över hela sätet ;) läsa bok, äta bullar varvat med att sova. och bäst av allt var att jag inte mådde dåligt eller blev åksjuk en enda gång!

 

Väl hemma i falköping igen (åkte 04.30- i falköping 19.00) så packade jag snabbt upp mina väskor och slängde mig sedan i bilen och åkte neråt göteborg. Lite jobb, två skoningar, blev det påvägen. Strax innan tolvslaget fick jag äntligen krama på min hund <3 sen vart jag trött!

 

Och idag började jag morgonen kl 6, tidig morgon för att slippa köerna i göteborg påväg ner mot kungsbacka. I kungsbacka hade jag 8 helskoningar. Lunch i bilen och mot Skepplanda. 3 helskoningar och fölgos! Jag äger fölet och det är efter min Andri, idag bestämde jag att han ska heta Vidar (med ett isländskt d)! Jenny bjöd på fantastiskt mellanmål med nyttiga mackor, vatten, melon, coca cola och ipren. Vissa dagar tror jag att Coca cola är lösningen på alla mina problem, men idag räckte det inte riktigt. Huvudväk så att det rann svett i pannan... Kanske inte jättekonstigt efter 10 helskoningar... men så fantastiskt skönt och bra det blev med en värktablett!

 

Fick en avbokad skoning under kvällen, så jag behövde bara sko en till häst påvägen hem. Lycka! Men lite besviken vart jag. Rätt coolt att överleva 13 helskoningar på en dag, nu blev det ju bara 12... (jag var helt otroligt nöjd med ALLA!!!) är nästan besviken. Men ryggen är glad! Vädret har vart fantastiskt, himlen är stor och blå och allting är lysande grönt! Hur kan man vilja lämna Sverige såhär års? Det är så himla skönt att vara hemma igen!

 

Eftersom att jag fick lite avbokat så var jag hemma i falköping redan till kl 22. Slappt! Efter en heeeldag med skoning så borde kroppen skrika och hjärnan stänga av. Men efter att ha pratat med min Eddie i afghanistan (lite drygt 600mil hemifrån... skitliv) och blivit glad och lycklig så blev jag sådär härligt odödlig! Bästa känslan! På med joggingskorna och UT.

 

Började precis som vanligt, promenad upp för mössebergsbacken för att sedan startar rundan. 12km jogg på 1 timme och 6 minuter. Helt sjukt bra för att vara mig! Istället för att slappa till mig och gå upp för dom jobbiga backarna så hotade jag mig själv mentalt med en pistol hårt tryckt mot huvudet. JUST FUCKING DO IT. Så istället för att pausa vid granngården som vanligt höll jag ett bra tempo hela vägen upp till Ica maxi. Sedan var det någon km slappt jogg nedför. Ingen paus. Pistol mot huvudet. Inget trött i benen, så att stanna var helt oacceptabelt. Nästan hemma höll jag på att ge upp på riktigt inför den sista branta backen, men mina hot fungerade mycket bra och fick mig att FUCKING SHIT springa upp hela vägen! Helt galet. Känslan i kroppen är fantastiskt bra! Idag går jag och lägger mig lycklig!

 

Hysteriskt KAOS i kalendern efter en veckas ledigt. Det kommer bli omänskligt många skoningar denna och nästa vecka, men sedan hoppas jag att det lugnar ned sig lite igen. 

2014-05-23

PÅ ISLAND - DAG 4

 

Precis som tidigare dagar. RIDNING hela dagen :) började med dom grönaste hästarna i ett stall en bit ifrån "hemma". Sjöfn (hon vi är hos och som Josefine jobbar för) trillade av sin häst och senare under em blev en av Josefines träningshästar skrämd precis när hon skulle sitta av och slet sig efter att ha trampat Josefine på benet... vi tog det rätt lungt resten av dagen! 

 

Vi var ju i Selfoss häromdagen för att titta efter ett par islandshästridbyxor till mig (känner mig rätt utanför i mina "vanliga" ridbyxor här... töntig helt enkelt) men hittade inga jag ville lägga pengar på. Mina krav var helskodda ridbyxor med sjukt bra passform och gärna väldigt låg midja. DET FINNS INTE PÅ ISLAND, tydligen. Josefine råkade nämna detta för Sjöfn, som lixom bara "jamen jag har ett par sådanna liggandes som jag aldrig använder, dom kan hon ta"... Sagt och gjort! Bortsett från att dom var typ 20cm för långa för mina korta ben så passade dom helt perfekt och uppfyllde alla kraven :) efter att ha vikt upp kanterna lite (har letat igenom alla lådor och konstiga skåp i hela köket men kan inte hitta någon sax att klippa av dom med...) så var jag lika cool som precis alla andra i stallet! 

 

Eftersom att Sjöfn gav bort ridbyxorna till mig så blev jag väldigt sugen på att sko lite under em för att "betala av dom" ändå. Skoning av två snälla hästar blev det. Fick låna lite verktyg i ett av grann stallen. Ja härregud det var nog ett tag sedan dom blev använda! Allting var gammalt och "billigt" och inte alls vad jag är van vid! Dom få verktyg som faktiskt var av bra kavlite var så rostiga att dom knapt gick att använda för det istället... och skoförklädet... ja. Bland det trasigaste och mest välanvända jag sett någonsin! Skitkul att sko lite häst igen iallafall :) och alla är så glada och tacksamma här på Island!

 

På kvällen var grundplanen att åka in till Reyjkavik för att gå på bio. Men av olika anledningar så blev planen lite annorlunda och det slutade med att vi satt i den gigantiska jeepen påväg för att hämta hö med ett helt flak öl i bilen... "Do you want a beer?" ja.. det är en av standard frågorna här.

 

Hittills på våran resa så har vi mest hjälpt till att jobba. och det är skitkul! Men imorgon är det dags för en roadtripp mot nordvästra island, för att övernatta på Sjöfns föräldrars gård och utforska omgivningarna. SÅ HIMLA GULLIGT av Sjöfn och organisera detta, fixa boende, köra oss och dessutom stå ut med oss i två dagar ;) helt fantastisk tjej! Det kommer bli kul och det kommer garanterat bli mycket bilder!

2014-05-22

PÅ ISLAND - DAG 3

 

Vi började morgonen med att rida lite unghäst. Min var helt fantastiskt snäll trotts att den inte gick att stanna, styra eller bestämma tempot på. Som tur var va traven taktfast och galoppen mjuk och skön så det var rätt trevligt att bara följa med och åka häst ;) jag gillar att rida på island!

 

Fram mot lunch åkte vi med till Reykjavik för att kolla på avelsbedömningar. Idag var det öppna bedömningar. Vårt mål med resan var att se Arion, och eventuellt få se honom uppnå världens högsta poäng för hästar vid avelsbedömning! Tror tyvär inte att han lyckades ändra sin totalbedömning något, men allvarligt.. hans ridbedömning ligger på 9.25!!! Näst högst i hela världen!!! Arion har fått 10 poäng för sin tölt, och idag fick han även 10 poäng för den korta tölten (räknas inte in i totalbedömningen, men igår hade han "bara" 9,5) och han har 9.5 för passen. FASEN VILKEN HÄST! Otroligt mjuk och smidig i kroppen och ja... sjukt bra tölt! Häftigt att få se :) det är den svarta hästen på bilden!

 

Arion visades såklart sist på dagen, eftersom att hans bedömning var högst. Självklart såg vi helt otroligt många andra fina visningar, bland annat 9,5 för trav och en hel del 9or och någon 9,5a för pass. Sjukt inspirerande! Wow det går så fort! Jösses man blir så ridsugen! 

Vi satt i gräset och tittade från kl 13 till strax efter 21. Lite mör i rumpan. Lite solbränd på kinderna. Rätt tom i magen. Galet trött i huvudet! Det är jobbigt att sitta och inte göra någonting ;) men jag är glad, för nu har jag fått min del av flotta hästar på island (utöver dom som finns och dom vi rider "hemma" i stallarna förståss) så nu behöver jag inte alls känna att jag missar Landsmot och alla fina hästar. Dagens timmar i gräset är nästan mer än nog ;) alla hästar som deltar är ju flotta. Det räcker med en dag! En hel vecka... jag hade nog tröttnat. Mycket roligare att rida hästar!

 

På island är man tydligen ingen om man inte har en gigantiskt bil. Härreguuud. Bilarna är ju enorma! Alla killar har ridbyxor och dom flesta verkar tro att dom är väldigt coola. Allting är så enkelt på Island!

2014-05-21

PÅ ISLAND - DAG 2

 

Vi började med lite sovmorgon, blev upphämtade på vandrarhemmet strax efter kl 8. Glöm att vi skrattade åt vårat boende igår. DET ÄR HELT UNDERBART. Fasen vad vi har det oförskämt bra!!! Sov som en stock, till och med Nora var helt deckad och klagade inte på att jag snarkade en enda gång... Perfekt med en god natts sömn, för det blev en rivstart med massa ridning med en gång! Vi red alla hästarna i två olika stall under fm, ca 20st, och efter lunch (som vi åt på ett lunchställe i byn) red vi lite till. Vi han även med att slå på enstaka tappskor. Eftersom att vi var så många som jobbade blev vi klara tidigt, så vi tog bilen för att göra en tripp till Selfoss.

 

Besökte ridsportbutik (utan att köpa något) och köpte glass i staden :) GOTT! Därefter åkte vi vidare österut för att hälsa på hos familjen på Skeidvellir, där Nora hade praktik för några år sedan. Skeidvellir är en toppmodern nybyggd tränaranläggning där det även bedrivs toppavel. Så himla fint byggt och jäklar vilken ordning och reda! Påvägen till och från Skeidvellir är landskapet (precis som överallt annars...) helt fantastiskt!

 

Påvägen hem från Skeidvellir stannade vi åter i Selfoss, denna gången för att äta middag. Isländs pizza is the shit! 

 

Senare under kvällen tränade Josefine några till av sina hästar. Bland annat sitt egna femåriga sto Yrpa (stavas?!) jag fick glida med på stoet Aria. Lång dag med högt tempo! Nu slappar vi gott i våra fantastiska sängar på rummet!

2014-04-26

EN DAG PÅ STRANDEN

 

Livet är ju helt fantastiskt! Är det inte häftigt hur enkelt det kan vara! En ledig dag, en egen fantastiskt bra bil, lastar på min egna fantastiska hingst på min alldeles egna fina hästtransport och åker neråt Göteborg för att hämta upp bästa syster och hennes egna fina häst. Solen lyser, kroppen fungerar precis som den ska och humöret är på topp! Det är nästan på gränsen till för mycket begärt av livet! Det är nog bara att inse. JAG ÄR ALLT BRA BORTSKÄMD. Eller är det kanske dethär som brukar kallas för ledighet? 

 

I bilen påväg söderut på E20 googlar vi på "badstränder falkenberg" och hittar av en slump till Långasand. Som ju är precis vad det låter som. En väldigt lång sandstrand! Alldeles lagom många plusgrader i luften och nästan helt vindstilla. Sanddynorna var jämna och sandstranden var bred, vattnet var långgrunt och vi hade hela stället i princip för oss själva. Vi promenerade runt med dom skötsamma hästarna och poserade flitigt framför kameran, tränade seriös ridning i dom mjuka vågorna och njöt av känslan att inte alls behöva stressa.

 

Vi får ofta frågan om det är något speciellt med att vara tvilling. Och sådanna dagar som idag blir det så himla självklart. Eller kanske är det så för alla syskon? Det hoppas jag! Det finns förmodligen många som tycker att en bilfärd på 55mil för att rida och träna på en strand är jobbigt, onödigt, ett stort projekt eller helt enkelt vansinne. Men för både mig och min syster är det helt rätt. Helt självklart. Vi fungerar typ lika, prioriterar samma saker, har ett hysteriskt tempo i livet och lägger stor vikt vid att göra små saker som för förmodligen alla andra kan tyckas helt onödiga och meningslösa. Efter våra timmar på stranden idag var energinivån i kroppen högre än innan, vilken helt sjukt bra dag på stranden vi har haft! Vilken fantastisk frihet att kunna åka iväg såhär! Precis vart man vill! Exakt när man vill! BARA FÖR ATT MAN SJÄLV VILL! 

 

2014-04-23

TVÅ AV MINA HÄSTAR

 

På den översta bilden ser ni min ettåring Luna och på den undre bilden Lunas mamma Embla (dräktig iår igen, fölar snart!!) Tror ni Lunas man och pannlugg blir lika lång som Emblas? ;) jag hoppas.

2014-04-18

LÅNGFREDAG PÅ SÄVEBANAN

 

Jag och Sara anmälde oss till Sigurs vårtävling i sista minuten. Varmaste vinterkläderna på som vanligt, Säve är ju verkligen ett skitstället att vara på. Banan är fin och allting är kanon, men alltså vädret... Det blåser jämt och regnar i 9 fall av 10 ;) det hade vart sååå mycket roligare att tävla med lite sol och värme! Men vi kanske inte ska klaga, även om det regnade konstant när jag red så tittade ju faktiskt solen fram när Sara och Valdis red final iallafall.

 

Vi började tävlingsdagen med att starta T4 både jag och Sara. Och det gick väl inget vidare ;) var jättenöjd med Andri, vi var bättre än vad vi vart förut men fick poäng på typ 4, någonting (minns inte, resultatlistorna har inte kommit upp ännu) och Sara och Valdis fick ännu längre. Men vi var glada ändå och laddade inför våra andra starter. 

 

Sara startade V5 och gjorde det bra! Lite småmissar och så men klart godkänt strax över 5,0. Kom till final och kom tvåa på ca 5,30. Det såg mycket fint och prydligt ut och det var så himla roligt att se! 

 

Jag och Andri startade F2. Jag var inte helt nöjd med uttagningen, han var seg och ovillig. Men vi fick helt ok poäng (med tanke på dagens mycket låga poäng givning) så fick vi 5,6 av två domare och 5, någonting... av den tredje! Hade inte så bra koll som sagt, vi hade mest bara roligt! 

I finalen var jag helt galet nöjd med våran visning och Andri kändes fin! Här säknte sig poängen något men vi var stabilast och vann våran klass. Det ända jag är lite besviken på är att vi bara fick 5,5 på passen i finalen. Det än så himla mycket bättre än vad den vart tidigare. Passläggningarna flyter på bra och han är snabb, tvåtaktig och stabil hela vägen utan att korsgaloppera eller liknande i slutet. Jamenar vi fick ju typ 6 - 6,5 förra året när vi var dåliga?! Jaja, jag säger precis som vanligt. Det gör mig inget för jag vet ju att min Andri och Sara och Valdis är FINAST <3

2014-03-31

HÄSTARNA TÖLTAR OCH HUMÖRET ÄR PÅ TOPP

 

Skoning 9-20, ridning 20-23, kvällsjogg 23-00.30, fakturering & blogg 00.30-01.00 (tänk vad fort det kan gå om man gör det varje dag!) LÄGGDAGS.

 

Har tölttränat Thor och Asi två gånger hittills, båda töltar redan sträckor på några meter avslappnat och utan problem. Det är nästan löjligt vad orättvist enkelt det kan vara att träna hästar ibland! Andri är avslappnad och Arora travar, utan boots från och med nu. Har haft spännande hovar att sko/verka hela dagen och kvällsjoggen var grymt skön med minusgrader i luften. Idag kan inget förstöra mitt strålande humör. LIVET! 

2014-03-28

NYA KUNDER

 

Ja det går ju väldigt bra med att dra ner på skoningen... eller inte! Det ringer rätt mycket folk som letar hovslagare, oftast kan jag säga nej, men ibland går det inte låta blir att säga JA. Denna veckan har jag vart i två nya stall och fått ett gäng snälla slandshästar till i kundkretsen. Båda dessa kunderna är mycket nöjda med sin nuvarande hovslagare men behöver "komplettera" med en till av lite olika anledningar. Stort hästantal bland annat. Vilket jag tycker är skönt, för det kan vara super att vara fler hovslagare att hjälpas åt med tappskor osv ibland! Även om det mest är jag som brukar få rycka in och hjälpa den andre men... 

  

En av dagens hästar har tidigare vart skodd av Daniel Ahlberger (inte den på bilden) och det kändes lite skrämmande. Det var otroligt snyggt skott (såklart) och eftersom att han bor precis i närheten så lär han få höra om jag klantar mig ;) så himla pinsamt. Han är min idol! En av dom. Men jag kan inte göra annat än mitt bästa. Det blir förmodligen inte lika bra som när Daniel skor, men det duger :) 

 

Före och efterbilder är alltid kul!

2014-03-26

ASI, ARORA, THOR I PADDOCKEN

 

Världens bästa syster och mamma var på besök och fotade hästarna nu i veckan! Helt grymt bra att ha någon som tjatar på ens sists också... va faaasen håller jag på med?! Sitter och säckar och viftar helt obestämt och framför allt omedvetet med armarna, efter skäll från Sara blev det iallafall lite bättre :) Hästarna skötte sig mycket bra och jag är så nöjd med dom!

 

Arora är bara riden 5ggr pga att hon vart lite hysterisk och haft sina små egenheter för sig. Hon har coolat ner sig rejält och börjar landa lite nu. Är supersnäll i ridningen. Bootsen är för att hjälpa henne hitta traven. Det spelar ingen roll hur superfin och jättebra tölten är när man rider in en unghäst, målet är ändå att få hästen att länga överlinjen och slappna av i steget i trav. Tycker ifallafall jag. Trav är en fantastisk gångart! Idag var andra gången jag red lilla damen i paddocken. Hon blev inte rädd för någonting någon gång och jag kunde både tölta, trava (nått som liknar trav ifallafall...) och galoppera längs spåret OCH göra volter i skritt och tölt/trav. Bra häst! Vill äga!

 

Thor, den svarta hästen på bilderna som är längst ner, är fyra år iår och relatvit igångriden. Han är en stor häst och har därför ett stort steg, ibland har han lite svårt att hålla kolla på sina rörelser och jobba korrekt med kroppen, därför rider vi mest ut för att han ska få hitta sin egen balans. Han är en cool häst med rätt mycket fart i när jag tillåter. Tyvär så rider vi inte så mycket i paddocken (det bästa jag vet!) eftersom att det blir så onödigt slitsamt för unghästens muskler/leder/senor att ligga och nöta på mindre spår så som ex. volt! Han har en stor galopp och en stabil trav, nästa vecka är det dags att börja med tölt :)

 

MEN BÄST AV DOM ALLA är ju ändå min egna stora svarta teddybjörn Asi som ni kan se på dom översta bilderna. Gud vad jag älskar dig din snälla, mjuka, fina häst! Han har så otroligt stabila, stora, mjuka gångarter och är så helt fantastiskt snäll och trygg att sitta på att man inte kan bli annat än glad och lycklig! Pigg och känslig fast samtidigt trygg och ta mig tusan ALLTID positiv! Men han är ju efter Andri, så det är ju inte så konstigt att han är så himla bra ;) Nästa vecka börjar den seriösta töltträningen för Asi också!

2013-09-20

EN LÅNG OCH HELT GALEN ARBETSVECKA ÄR SLUT

 

Ja jösses, en till! Men jag har dragit ner lite på skoningen.. faktiskt. Måste bara sluta flänga omkring så mycket och lära mig att planera. Tids nog.

 

Jag har varit rätt grym på att sko det sista (vågar knapt skriva det, det lär väl vända!) det blir lixom bara oftast precis som jag vill och ibland blir det till och med riktgit fint! Har en ambition om att hela tiden bli bättre och göra riktigt fina skoningar, ibland känns det inte helt omöjligt!